de eerste maand zit er op... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van linda rooijen - WaarBenJij.nu de eerste maand zit er op... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van linda rooijen - WaarBenJij.nu

de eerste maand zit er op...

Door: linda

Blijf op de hoogte en volg linda

06 Maart 2008 | Suriname, Paramaribo

Hallo allemaal,

Inmiddels ben ik vijf weken in Suriname en heb ik natuurlijk weer een hele hoop meegemaakt. Sommige van jullie vroegen al wanneer er weer een nieuw verhaal kwam, nou nu dus! Ik heb heel even gewacht, omdat mijn stage nu redelijk ´normaal´ aan het worden is en daardoor heb ik niet elke week boeiende verhalen. Ik merk sowieso dat ik hier steeds meer een normaal leven krijg. Ik ga steeds meer mijn eigen dingen doen, weet nu overal goed de weg en daardoor ben je ook minder afhankelijk van anderen. Ik ga dan ook regelmatig even shoppen, met de fiets naar het internet cafe, boodschappen doet etc.

Dat mijn leven hier nu aardig op de rails staat betekend natuurlijk niet dat ik geen bijzondere dingen meemaak, in tegendeel.
Vorige week vrijdag heb ik bijvoorbeeld afgedanst voor salsa. Het ging heel goed. Tijdens het afdansen waren er vijf juryleden die moesten beslissen of je door mocht naar semi 1. Alle vijf de juryleden hadden bij mij ja gestemd, ik ben dus door met de maximale score! Nu heb ik salsa les bij semi 1, dit is op maandag en op donderdag. Ik heb inmiddels de eerste les hier al van gehad, het is inderdaad wel een niveau hoger maar wel erg leuk.
Verder heb ik mijn eerste tripje gemaakt, zondag zijn wij met zijn vieren naar Santigron geweest. Santigron is een ´authentiek´ bosneger dorp. Veel mensen wonen hier nog in hutjes, maar doordat een jaar geleden hier stroom is aangelegd begint het wel steeds moderner te worden.
Om bij Santigron te komen moesten wij eerst een uur in de bus en daarna nog een uur in een bootje varen over een rivier. Vooral de boottocht was enerverend. De boot was niet de meest stabiele boot die je je kunt voorstellen (zie foto´s) dus het schommelde af en toe aardig. Maar tijdens het varen kwamen wij wel langs uitgestrekte natuur. Ik vond het heel indrukwekkend om te zien hoe groen Suriname is. We gingen ook nog een keer in een inham van de rivier, hier bevond je je echt midden tussen de bomen. Ik vond dit zeer indrukwekkend, je voelde echt een soort rust en het rook er heel gezond. De gids vertelde dat wij helaas de krokodillen al hadden weggejaagd met het geluid van onze boot. Ik vond dit eigenlijk niet zo jammer, zeker niet als je in zo´n klein bootje zit.
Na een uur kwamen wij dus aan bij Santigron. Hier kregen wij een uitgebreide rondleiding, best interessant. Ik was alleen nog wel een beetje gaar van de vorige dag, toen was immers onze maandelijkse karaoke avond.
We hebben het dorp uitgebreid bekeken, je zag hier nog echte authentieke hutjes maar af en toe kwam er ook al wel een huis van steen voorbij. Ik vond het best jammer om te zien dat een authentiek dorp uiteindelijk toch moderniseert, maar goed je kan dit natuurlijk ook niet tegenhouden. In dit dorp was ook een school, deze valt onder het katholieke bestuur. Het was voor ons al bekend dat de katholieke scholen over het algemeen wat meer materialen hebben. Dit was hier ook goed te zien. Zij hadden mooie tafels,nette lokalen en alles zag er een stuk verzorgder uit.
De bewoners van Santigron waren wel erg gefixeerd op de toeristen. Als je een foto wou maken moest je ze geld geven, of als het kinderen waren snoep. Dit verpeste het voor mij toch een beetje.
Na deze rondleiding hebben wij lekker gegeten. Tot slot kregen wij nog een optreden. Een aantal mannen gingen ´trommelen´ en terwijl deden de vrouwen/kinderen diverse dansen. Dit was erg leuk, tijdens de laatste dans moesten wij zelf ook mee doen. Het was leuk om te zien dat de kinderen dat wel heel erg leuk vonden. Veel kinderen hadden tijdens dit dansen een soort belletjes om hun voeten. Deze waren gemaakt van de schil van een bepaalde noot. Na de voorstelling kon je ook nog souvenirs kopen en heb ik ook van die belletjes aangeschaft. Nu kan ik dus volop dansen in Nederland ;)

Na deze leuke dag was het weekend weer voorbij en mocht ik maandag weer gaan stage lopen. Inmiddels is de boot aangekomen en kon ik dus allerlei materialen mee gaan nemen. Ik heb er voor gekozen om niet alles in één keer mee te nemen, maar om het een beetje te spreiden. Ik heb zowel maandag als dinsdag meerdere dingen meegenomen, onder andere wat puzzels en overig ontwikkelingsmateriaal. Ik heb ook het één en ander aan kleuter A gegeven, dit vond ik wel zo eerlijk.
Mijn mentor heeft niet tegen mij gezegd dat ze de spullen mooi vindt of dat zij er heel blij mee is. Wel zei ze dinsdag tegen de hoofdkleuterleidster dat het zulke mooie spullen waren. Op deze manier wist ik dus toch dat ze er blij mee was, dit is echt typisch Surinaams, ze zullen het nooit tegen mij zelf zeggen.
Ik heb de spullen maandag en dinsdag natuurlijk ook gelijk gebruikt. Op deze manier ziet mijn mentor wat je kunt doen met het materiaal en zo heb ik er zelf natuurlijk ook nog wat aan.
Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat de kinderen de kleuren, de vormen, de dagen van de week en het tellen niet of nauwelijks beheersen. Ik wil mij hier de komende tijd dan ook op gaan richten. Gelukkig heb ik divers materiaal meegenomen wat hierbij aansluit. Tevens laat ik deze onderdelen terugkomen in mijn onderzoek naar woordenschat.
Ik heb deze week ook al de getallenlijn opgehangen en ben de afgelopen twee dagen veel met het tellen tot 10 bezig geweest. Dit doe ik uiteraard allemaal op een speelse, interactieve manier met veel zingen en bewegen. Ik merk dat deze werkvormen goed werken. De kinderen doen steeds beter mee. De kinderen zijn ook echt niet dom, maar krijgen bepaalde dingen gewoon niet aangeboden waardoor zij het niet kunnen. Ik vind dit toch wel schrikbarend. Naar mijn mening moeten kinderen in groep 2 klaargestoomd worden voor groep 3. Zolang je de kleuren, de vormen, de dagen van de week en de cijfers 1 tm 10 nog niet kent wordt dit toch wel heel erg lastig.

Ik had natuurlijk ook nog mijn geweldige speelgoedkeuken meegenomen, deze wordt als het goed is dit weekend door de hoofdkleuterleidster bij mij opgehaald. Dit is wel heel fijn, want dan hoef ik niet met de taxi naar school. Het kopieerapparaat is nog niet aangeschaft, maar gaat er hopelijk wel snel komen. Ik heb al wel contact gehad met iemand van de stichting vrienden voor Suriname. Hopelijk wordt dit deze week geregeld. Ik wil iedereen via deze weg heel erg bedanken voor de giften.

Voor nu stop ik ook weer met mijn verhaal. Ik plaats er een heleboel foto’s bij dan hebben jullie weer lekker wat te bekijken. Vooral de foto’s van al die lieve kinderen (soms lijken ze wel iets liever dan ze in werkelijkheid zijn) vind ik zelf ook wel heel erg leuk. Een dikke kus voor iedereen en ik ben weer benieuwd naar jullie reacties, ik vind die namelijk heel leuk om te lezen.

• 06 Maart 2008 - 13:42

Mama:

Hoi Lin,
    Hans mailde me dat er zulke leuke foto's te zien waren en weer een prachtig verhaal, dus snel even op mijn werk gekeken. En het is weer genieten geblazen hoor. Geweldig! Denk je dat wij ook 5 dagen in zo'n boot moeten zitten? Dan neem ik een kussentje mee. Houten bank=houten kont! Echte jungle he? Is dat dorp waar jij was langs de rivier tussen Frans Gyuana en Suri of in een ander deel van Suri? Leuk dat de spulletjes zo in de smaak vallen en ook nog erg leerzaam zijn. Zo'n getallenlijn ziet er heel leuk uit. Het wordt meteen een aantrekkelijker klaslokaal, vind je niet? Is er nu zeker weten genoeg geld binnen voor het kop. app.? Dan gaan wij verder op zoek voor de poppenhoek en boekjes e.d. Wat ziet dat salsa er spectaculair uit. Goed voor je heupen trouwens - heb je daar geen last van na dat dansen? We mailen verder wel weer. ALs Casema zo vriendelijk is om de verbinding te herstellen, want afgelopen week was het elke keer weer ellende. Eventjes wel en dan een hele poos weer geen telefoon en internet. Dan ben je toch wel onthand tegenwoordig! Veel plezier deze week en het aankomend weekend natuurlijk. We zijn al bezig om boodschappen voor je te doen. Chocolade en o.b. heb ik al ingeslagen!! Dikke kus uit Veenendaal en tot de volgende keer.

• 06 Maart 2008 - 15:11

Kar:

Hi meis,

Wat een super leuk verhaal! Ik moest echt lache toen ik die foto zag van de man met wie je moest afdansen! Haha ik zie zijn heupen al bewegen;) Maar goed dat je door bent hoor! Over 10 weken kun je me ook vast wat pasjes leren!
    Verder geloof ik graag dat dat tripje indrukwekkend was! Ook mooie foto's van hoe de natuur daar is! Had wel stoer geweest als je met een krokodil op de foto had gestaan natuurlijk;)! Verder zien die kindjes in je klas er wel heel lief uit! Wel apart dat je tijdens een rekenles bij kleuters niet in de kring zit maar al aan een tafel met de stoel naar jou achter je buro! Verder geef ik je groot gelijk dat je de komende tijd aan die punten aandacht wilt besteden! dat zijn inderdaad erg belangrijke punten! Ook naar mijn idee!

Ik heb gister mijn toets voor bewegingsonderwijs gehad! Hoop maar dat ik hem gehaald heb! Hij ging opzich wel aardig...
    Ook moest ik de helft van mijn eigenvaardigheid afsluiten denk aan: Badminton, beach bal, volleybal, touwzwaaien en stoeltje (is acrobatiek) Alles is gehaald! dus dat is wel lekker! Volgende keer hebben we deel 2! Dat moets vast ook goed komen! Met mij gaat verder alles zijn gangetjes! Zaterdag ga ik naar sneakerz met een vriendinnetje! Hip he! haha!

Spreek je snel!

Dikke kus

P.s. wat een lang verhaal zeg:D!

• 06 Maart 2008 - 15:57

Fieke:

Oh, oh, wat heb jij het super daar!!
    Wij genieten op afstand mee!:)
    Ik denk dat je straks niet meer weg wilt...En wat heb je al veel bereikt met je klasje, ook echt leuk.
    Vooral die getallenlijn is natuurlijk helemaal geweldig he! Ik ben blij dat hij zo goed van pas komt.
    Geniet maar lekker verder en blijf zulke lange verhalen schrijven, dan hoef je als je weer thuis bent ook niet alles meer te vertellen;)

groetjes weer en tot op de webcam!

• 06 Maart 2008 - 16:28

Jantine:

Nou, ik sluit me aan bij alle reacties van de anderen!! Weer een heerlijk verhaal om te lezen en de foto's zijn ook super. Die ene van de jungle is mijn favoriet, echt back to nature. Hier in Gemert gaat alles z'n gangetje, met werk (druk), prive (gezellig) en natuurlijk volop voorbereidingen voor de komst van de baby.

Ik heb trouwens een nieuwe opdracht erbij: een 'geldspel' ontwerpen voor een teambuildingsdag van een bedrijf. Ik ben viavia in contact gekomen met een bedrijfje dat dit soort activiteiten organiseert voor bedrijven (maar ook voor vrijgezellen-, vriendinnen- of zussendagen)en ik ben samen met het meisje dat de teambuilding gaat geven het spel aan het uitdenken en ik doe ook al het ontwerp-, schilder-, knip- en plakwerk om het spel in elkaar te zetten. We hebben er elementen van Monopoly in gestopt, maar dan met bedrijven waar je gebouwen, personeel en aandelen van kan kopen. Ik heb het spel de naam 'Cash Cow Competition' gegeven (het moet ook allemaal in het Engels nl.) en alles in 'koeienstijl' ontworpen, de pionnen zijn bijv. ook koetjes. Volgens mij wordt het erg leuk! In ieder geval super om mee bezig te zijn en wie weet wat er nog voor vervolgopdrachten uit komen, want dat is wel een beetje mijn bedoeling (en ook die van het bedrijf dat het organiseert, die hebben dat al laten doorschemeren).

Nog een dikke week en dan gaan Michiel en ik lekker een week met vakantie naar Italie, superveel zin in! Duim ff voor ons dat het daar al lente is, want hier in NL is het alleen maar regen, wind en zelfs sneeuw!

Nou, ik zal ook 'ns even actief doen met foto's, die heb je nog steeds tegoed, maar onze vaste computer heeft elke keer kuren en is supertraag dus ik zit steeds op de laptop te werken en daarmee kan ik de foto's niet van de camera afhalen... slap excuus, maar ja, het is wel irritant!

Geniet lekker daar van de kleuters, de salsaboys en de natuur ;-)

xxx, Jantine en Michiel.

• 06 Maart 2008 - 19:24

Kevin:

Jeetje wat ben ik jaloers!

Wat een leuke foto's en damnnn ik zou ook wel willen afdansen!!!

Leuke foto's schat!

XX

• 07 Maart 2008 - 20:16

Rieneke:

Hej juf Linda!

Geweldig verhaal! Ik zag het bootje op de foto's, en nee... idd niet de meest stabiele unit...
    Ik denk dat je heel nuttig bezig bent, maar ook genoeg fun-dingen beleeft. Dat salsa heb ik meerdere malen geprobeerd, maar dat gaat 'm bij mij gewoon niet worden...

kuskus Rien

• 14 Maart 2008 - 10:23

Kar:

Anders sta jij even met een columm op intranet:D! Super leuk!!

Kom op he!

dikke kus

• 16 Maart 2008 - 16:34

Joëlle :

Hoi Lin!!

Fijn dat ik weer kan meegenieten van je avonturen. Ik vind de natuurfoto echt precies zoals ik me het voorstel daar. Werd je niet lek geprikt door de muggen op die boot en tussen de bomen?
    Vreemd idee dat zulke basale dingen als tellen en de dagen van de week, niet of nauwelijks worden meegegeven. Hoe kun je dan een afspraak maken als je de dag niet kent, denk ik dan?
    Op z'n Surinaams doe je natuurlijk niet aan afspraken, dat gaat gewoon allemaal heel relax....;)
    Goed idee om de dingen die je meeneemt op deze manier aan kinderen én juf te introduceren.Zo kunnen ze het verder doorzetten als je weer weg bent, anders zou het zonde zijn als zij ook niet weet wat ze ermee moet.

Vind je niet dat de tijd hard gaat? Je bent al helemaal gewend en ik zie op de foto's dat je ook al wel bruiner wordt. Dat salsadansen is ook helemaal jouw ding! Had je nog wat aan de basisstappen die we leerden op jantines vrijgezellendag?

Hier staat bijna alles in het teken van de komende bruiloft. We zijn gisteren bij de drukker geweest voor de kaarten, de ringen hebben we nu uitgezocht. En elke dag hebben we het wel ergens over! Ik vind het steeds leuker worden, omdat het steeds meer vorm krijgt. Ik weet zeker dat het een heel mooie dag wordt! Neem jij wat zon mee terug? Dan komt het helemaal goed!

Heel veel plezier en succes met alle lessen die je daar nog gaat geven (aan juf en kind).
    Tot mails!!

Liefs en dikke kus, Joëlle

PS: Mark heeft nu een webcam, dus als we wat afspreken dan kunnen we ook nog live chatten.xxx

• 17 Maart 2008 - 12:19

Dagmar:

Het ziet er echt uit alsof je daar helemaal op je plekje zit!!
    Veel plezier daar de komende tijd!!

Groetjes Dagmar