de tweede week
Door: linda
Blijf op de hoogte en volg linda
14 Februari 2008 | Suriname, Paramaribo
Hier volgt het derde verslag vanuit Suriname. Omdat wij vorige week alleen maandag en dinsdag naar onze stage zijn geweest hebben wij de rest van de week behoorlijk ´gechilled.´ Vrijdag heb ik ook mijn eerste salsa les gehad, aan de waterkant. Dit was echt heel erg leuk. Ik zit, samen met Amanda in de beginnersgroep. Een les duurt twee uur, het eerste uur ga je gewoon allemaal in rijen dansen en het tweede uur dans je met een partner. Uiteraard zijn de mannen in de minderheid, daarom komen er ook mannen uit de gevorderde groep om mee te dansen. Het is super leuk om met die gevorderde te dansen want zij kunnen het al heel goed. Ik ga nu elke dinsdag en vrijdag van 18.00 tot 20.00 op les. Je betaald voor een maand en als het goed is kun je na een maand naar een hogere groep (semi-gevorderde 1) Het is allemaal wel professioneel je krijgt zelfs een cd mee naar huis om te oefenen, of ik dat ook echt ga doen moeten we nog maar zien….
Na de salsa van vrijdag was er nog karaoke avond, uiteraard waren wij ook van de partij. Dit was wel heel erg, er waren bijna alleen maar Nederlanders en de ene na de andere Nederlandse hit kwam voorbij. Wij hebben de longen uit ons lijf gezongen tijdens de meeste dromen zijn bedrog, op een onbewoond eiland en ga zo maar door. Tijdens deze karaoke avond had ik niet echt het idee dat ik in Suriname was, alleen het lekkere weer was iets dat je in Nederland niet hebt op dit moment. (ja ik wrijf het er nog even in)
Deze week hadden wij wel drie dagen stage. Maandag heb ik eerst nog gekeken bij kleuter B. Voor deze groep heb ik uiteindelijk gekozen. Dinsdag ben ik begonnen met les geven. Op dinsdag en woensdag zijn er ook studenten van de kweekschool (zo wordt de pabo hier nog genoemd) uit Suriname .Dat is wel een beetje onhandig, omdat zij ook opdrachten moeten uitvoeren, maar dit zijn allemaal losse lesjes zoals leer een versje aan of doe een spelletje op het erf (zo wordt het schoolplein hier genoemd). Dinsdag zouden zij eigenlijk tot 10.00 uur bezig zijn, maar na 8.30 bleek dat zij al klaar waren. Ik had mijn lessen pas voorbereid vanaf na de pauze, dus ik moest even improviseren. Ik heb toen maar de dagen van de week behandeld en verteld op welke dagen ik aanwezig ben etc. heel veel kinderen konden de dagen van de week niet op de goede volgorde zetten. Het niveau is dus echt zo veel lager dan in Nederland.
Na dit lesje gingen de studenten van de kweekschool weer een spelletje doen op het plein. Om 9.30 kwamen zij weer naar binnen en deed mijn mentor een schrijfles met ze. De kinderen moeten hier al de schrijfletters leren, deze keer was de n aan de beurt. Zij schrijft dan 28 keer een n op het bord en alle kinderen mogen één n overtrekken. Terwijl een kind de letter overtrekt moeten alle 27 andere kinderen wachten op elkaar, je begrijpt dat dit één grote chaos wordt. Af en toe geeft de juf een gil tussendoor dat zij wat zachter moeten zijn, maar de rest van de tijd is zij wat aan het opschrijven in haar eigen boekje of aan het smsen. Als de kinderen nou een eigen werkboekje hadden waarin zij de letter n konden overschrijven was het al een stuk rustiger geweest. Doordat er geen kopieerapparaat is kan dit dus niet en moet alles klassikaal. Een kopieerapparaat is inderdaad een erg grote vraag naar ons toe, maar biedt voor de kinderen denk ik wel meer kansen. Wij hebben hier een kopieerapparaat zien staan voor 500 US dollar. Mocht iemand nog een goed idee hebben om dit geld hiervoor in te zamelen, of mochten er nog gulle gevers zijn die dit lezen dan hoor ik het graag.
Nog even terug naar de lessen van dinsdag, na de pauze was het weer mijn beurt Ik dacht leuk een kringgesprek te gaan voeren over het lichaam. De woorden die je hierbij aan moet bieden staan genoteerd in een overzicht dat is samengesteld door de onderwijsinspectie. Volgens deze woordenlijst moesten ook de penis, vagina en tepel aan bod komen. Je begrijpt dat ik deze maar even achterwege heb gelaten. Dit is overigens niet voor het eerst dat dit zo nadrukkelijk naar voren komt. In meerdere klassen hangt de poster met de slogan: ´Ik weet wat ik wil en dat is nu geen sex´. Midden op straat heb je zelfs een aidsklok met een duidelijke tekst er onder (zie foto´s)
Maar goed het kringgesprek, zie dat nog maar voor elkaar te krijgen na een ochtend zonder enkele structuur. De kinderen zaten, volgens mijn mentor immers wel vaker in de kring. Nou dat was dus absoluut niet zo, want zij konden niet zelf een kring maken. Uiteindelijk stond dan ook echt de slechtste kring ooit in het lokaal. De kinderen konden niet stil zitten en kletste gewoon rustig door. Op een gegeven moment ben ik, na het interactief voorlezen van een boekje en een kort gesprekje maar uit de kring gegaan. Het laatste half uur heb ik nog liedjes gezongen om de tijd te vullen. Tussendoor gingen er gewoon kinderen lopen etc. Het maakt ze echt niet uit wat je doet, hoe hard je schreeuwt of hoe boos je kijkt, ze luisteren gewoon echt niet. Ik ben nog nooit zo blij geweest dat het 11.45 was en de helft van de kinderen naar huis ging. De andere helft moet wachten tot 12.45, want dan is hun grote broer of zus klaar en komen zij hen ophalen.
Woensdag ging het gelukkig wel beter. Ik zag ook dat de kinderen wel wat dingen van mij geleerd hadden, ze zaten bijvoorbeeld opeens op hun vingers te tellen,dit had ik namelijk aangeboden tijdens een liedje van de dagen van de week.
Omdat de kinderen zo druk zijn, doordat er een groot gebrek is aan structuur vanuit de leerkrachten probeer ik nu mijn energie maar te putten uit zulke kleine dingen. Ik wil volgende week wel gaan beginnen met een beloningssysteem en dan hoop ik dat de kinderen wat beter mee willen werken. De kinderen kunnen er eigenlijk ook niks aan doen dat zij zo zijn, gebrek aan structuur, gebrek aan materiaal en gebrek aan plezier bij de leerkrachten maakt dat het onderwijs hier zo in elkaar zit. Ik hoop echt dat ik de kinderen en de leerkrachten nog het één en ander kan bijbrengen.
Nu nog even wat algemene dingen. Mocht je het leuk vinden kun je met mij msnen incl. webcam, ik heb ook skype geinstalleerd maar dit werkt niet echt goed. Je kunt mij natuurlijk ook bellen, mama heeft bij het vorige bericht een reactie geplaatst waarin staat welk nummer je dan voor mijn Surinaamse mobiele nummer kunt draaien. Verder had ik al een keer eerder gemaild dat je post kunt sturen. Het postadres is alleen veranderd, omdat ik niet zeker weet of de winkel onder ons begrijpt dat de post naar ons toe moet. Zij zijn namelijk Chinees en kunnen echt geen Nederlands. Daarom mag je nu post sturen naar de winkel van onze huisbaas, Roy (ook wel Roy boy genoemd) dit adres is:
Henk arronstraat 86 beneden
Paramaribo
Suriname
Je kunt dit dan gewoon aan mij adresseren, als het goed is komt Roy het dan bij ons afleveren. Mijn kamer hangt nog lang niet vol genoeg, dus kom maar op met die foto´s, kaarten of tekeningen!
Voor nu ga ik maar stoppen, ik kan nog een hele hoop vertellen maar de verhalen worden wel elke keer heel lang.
Een dikke kus voor iedereen.
14 Februari 2008 - 16:16
Joëlle :
Jeetje, wat een verhaal...
Ik moet er ff van bijkomen hoor! Had je verwacht dat het verschil met Nederland zo groot zou zijn?En dat de leraren geen plezier in het lesgeven hebben?
Jij kunt hen inderdaad veel laten zien, je enthousiasme delen en uitstralen dat je altijd wel iets kunt bereiken! Zoals je ook aangeeft, over het tellen met de vingers.
Het lijkt mij geen makkelijke opdracht, maar ik hoop en ik wens je dat jij niet je enthousiasme verliest. Ga ervoor!
Veel succes en veel plezier!
Heb je volgende week wat meer werkdagen in een week? Want dit is wel erg relaxed ja!
Dikke kus en lieve groeten,
je familie uit De Meern.
PS: Nog gefeliciteerd met de verjaardag van je broertje!! -
14 Februari 2008 - 17:44
Wijnie:
Wat een lekker lang verhaal weer, je lijkt je moeder wel die schreef ook altijd van die lange brieven vanuit het buitenland,heerlijk.
Ik print alles uit voor oma en opa die vinden het ook leuk om te lezen, Ze snappen niet hoe dit allemaal werkt.
Volgens mij gaat je het helemaal lukken er wat structuur in te brengen (in de klas) jij kan toch ook heel streng kijken?
Dikke kus Wijnie
14 Februari 2008 - 18:50
Fieke:
Happy Valentine!!!!
Je verhaal had ik al live gehoord, inderdaad best shocking.
Raar ook dat je hier van te voren op de Marnix niets over hebt gehoord, er zijn toch vaker studenten naar toe geweest?
We gaan post sturen hoor, eerst nog even foto's laten afdrukken en knutselen!
Veel succes verder en laat je niet gek maken!! -
14 Februari 2008 - 19:41
Kevin:
nou post is onderweg hoor!!
happy valentine.... Leuke foto's btw...
tot bels, Kevin -
15 Februari 2008 - 08:35
Jantine:
Nou, je hebt de boel al aardig geanalyseerd, doctorandus Linda ;-). Wel goed dat je er zo bewust mee bezig bent.
Voor de rest klinkt het ook wel als een heeele lange vakantie met je salsales en je karaoke-avondjes, ha,ha. Slecht leventje hoor, not!! Pas maar op dat je niet aan een hitsige salsaneger blijft hangen, ik weet er alles van... ;-)
Ik ga je binnenkort echt ff een 'buikfoto' mailen, die zitten nog op het fototoestel dus moet ik ff voor gaan zitten om ze er af te halen en naar jou te sturen. Relax baby, dat doen ze daar in Suriname toch ook?
Ben benieuwd naar je volgende belevenissen. Have fun en succes met het hervormen van de onderwijscultuur ;-)!!
xxx -
15 Februari 2008 - 10:53
Karlijn:
Hi Meis,
Heb ik net een kaart naar dat andere adres gestuurd... hahah! Maar lief van je smsje en krabbel gister! Het was een leuke dag! Ik wil je eigenlijk vandaag even proberen te bellen! Maar moet even kijken wanneer omdat die tijd zo anders is!
Verder moet je dus nu al laten zien wat je voor leerkracht bent! Breng die structuur maar aan lin! Dat is wel leerzaam hoor! Heel veel succes ermee want als ik dit hoor... phoeee!
Ik bel je zeker dit weekend!
xxxx Kar -
16 Februari 2008 - 14:00
Mama:
Hoi Linda,
bijzonder verhaal om te lezen. Wat ben je goed in het beoordelen en ook goed in het snel oplossen van de toestand in je klas. Ik ben trots op je als ik dat allemaal lees. Aanpakken die uitdaging, je gaat ervoor en je bent er niet voor niks. Dat straalt het hele stuk tekst uit. Heftig hoor! Menigeen zal denken, laat maar, het zal mijn tijd wel uitduren. Maar onze Linda niet.... Wat raar dat je er bij de voorlichting op school niks over gehoord hebt he? Leuk die foto's ook weer. Wat een bord he, met die Aidswijzer! En dat haventje.... Gistren hebben we onze prikken gehaald in Utrecht en de voorlichting erbij aangehoord. Toch nog wel wat risico's daar. Vooral water, muggen, rauw eten en 'rimboe' zijn best wel vol 'gevaren'. Dus pas goed op je zelf! Zo meteen komt de visite voor de verjaardadg van H. en H. en dan proberen we je te bellen met z'n allen. In elk geval van ons een dikke kus en tot de volgende keer. Mama, Hans en Henze. -
18 Februari 2008 - 18:35
Shirli:
hey Lin,
wat een verhalen weer, pfff. Wat een structuur daar zeg haha...lijkt me wel pittig allemaal!Maar je kunt het meis!!Zet hem op!!
Maar om dat gedoe allemaal te compenseren heb je daarentegen ook lekker veel vrije tijd hoor ik al!
Wat vervelend zeg ;)
Geniet ervan meis ENJOY& Have fun!!
dikke kus xxx shirli -
20 Februari 2008 - 16:12
Lia,wendy,sharonda:
heey lin :d
wat een verhalen we liggen helemaal in een deuk!! opa belde en gaf je hotmail en daar moesten we maar op kijken haha klopt niets van natuurlijk:P we zijn blij dat je het leuk hebt daar! we hopen dat je wat kan bereiken daar en dat de lesstof beter gaat worden:D we worden we heel jaloers hoor van die salsa les en dat zonnetje! we zijn blij dat we nu je leuke verhalen kunnen lezen en dat blijven we ook zeker doen!!
groetjes en dikke kussen uit de polder!!:P